Billeasing – så funkar det!

All finansiering av en bil, som inte innebär att du betalar allt på en gång, är egentligen en ganska enkel matematik. Bilen har ett pris, och det ska betalas av, ofta med ränta och följa en avbetalningsplan. Både för företag och privatpersoner kan det vara en god idé att ha leasing av sin, eller sina fordon. I princip innebär billeasing att du hyr din bil, betalar en fast månadskostnad och bestämmer ett fast antal kilometer per år, som du förväntas köra. Du kan då avtala att du inte ska behöva ta hand om service och avtal om vinterdäck och annan utrustning kan även ingå. För företaget kan billeasingen innebära en bättre kontroll över vilka kostnaderna blir, speciellt om det är fråga om flera bilar. Utöver att ha en bra modell för sin bilpark är det bra att ha ett jämnt inflöde på sina räkningar och ekonomi, vilket man får om man använder factoring som hjälper företag att ta hand om sina kunder.

Leasing är inte ägande

Men visst finns det fallgropar med privatleasing. Det är inte alla kostnader som kommer att vara väntade, och en leasing kan bli dyrare än man beräknat. Konsumentverket har granskat privatleasing och ett av problemen som konsumentverket ser, är att bilfirmor ofta har rätt att höja avgifterna medan du hyr bilen. Det kan då bli frågan om höjda månadskostnader, utan att du har möjlighet, att på ett ekonomiskt bra sätt kunna avbryta leasingen. Vissa leasingföretag erbjuder fasta avgifter, men du bör nog lusläsa avtalet innan. Blir det fel på bilen, kan det även vara lite otydligt att veta vem som står för kostnaderna.

Kostar att ångra sig

Den som ångrar sitt leasingavtal mitt under pågående hyr-period, kan tvingas betala en rejäl summa för att avbryta avtalet. Avbeställningsavgiften kan vara hög, så det ska man också gärna på förhand känna titta upp. Generellt har man inte rätt att säga upp ett leasingavtal i förtid och du är alltså fast under den överenskomna tiden. Du kan förstås höra med just ditt leasingföretag om de kan tänka sig att förkorta eller avbryta bilavtalet i förtid.

Håll den i bra skick

När du lämnar tillbaka din bil efter leasningavtalets hyrtid, måste den vara i bra skick och inte slitits mer än vad man kan förvänta sig. Dock verkar det vara leasingfirman som avgör vad som är normalt slitage, så även här finns det en risk att du åker på kostnader, som du kanske inte helt håller med om. I alla fall är avtalen otydliga, även om det förstås inte alltid behöver bli ett problem.

Leasingföretagen talar gärna om leasing som det mest enkla sättet att ha bil, och marknadsför leasing som ett bekvämt och krångelfritt alternativ. Det kan säkert till stora delar vara sant, men det gäller som alltid, att kolla upp vad som faktiskt står i hyresavtalet.

Leave a Reply

mts_cool