Tvätta bilens motorutrymme

Det finns många som anser att en bils motorutrymme inte ska tvättas, antingen tycker de att det är onödigt eller så förstår det inte hur de ska bära sig åt och inte vill skada motorn. Faktum är att en bilmotor är betydligt robustare än vad du kanske tror. Det gäller bara att se till att skydda det som är öppet, som exempel motorer av äldre modell som har elektroniska kopplingar som är öppna.

När det finns delar i motorn som är oskyddade bör du skydda dessa med plast genom att tejpa eller bindas fast den. Vid rengöringen används en vanlig trädgårdsslang som har en bra spridning på sin stråle. Men använder du dig av en högtryckstvätt bör du se till att ha ett ordentligt avstånd, så att strålen har en stor spridning, men framför allt får det inte vara för högt tryck. Behöver du ha med information om högtryckstvättar eller rent av vill ha rådgivning hos Capcito hittar du det på nätet.

Gör så här

Något som är viktigt när det är dags att tvätta bilens motorutrymme är att motorn är ska vara helt kall. Skulle den vara varm, är risken att du gör med skada på motorn än någon nytta.

  • Se till att täck alla komponenter som är elektroniska och kommer blir utsatta, som exempelvis dynamon, med en plastpåse eller plastfolie.
  • Spraya sedan med en motortvättsprodukt på hela motorn och utrymmet. Det är viktigt att använda produkter för motortvätt, annars finns det möjlighet att packningar och gummi skadats, samtidigt som de verkar på fett- och oljerester.
  • Borsta där det behövs.
  • Därefter sköljer du av motorn och utrymmet med vatten som har lågt vattentryck.
  • Sedan är det dags att smörja in alla plast- och gummidetaljer med skyddsprodukt för vinyl och gummi. Det gör att detaljer i plast och gummi får tillbaka glansen, men framför allt blir detaljerna smutsavvisande. Samtidigt som slangar, ledningar och kopplingar inte riskerar att bli spröda och torra.
  • Låt medlet tork cirka 15 minuter.
  • Sedan är det dags att torka av överflödigt medel med en trasa eller duk som är mjuk.

Regelbundet

I och med du tvättar motorn och motorutrymmet regelbundet, gör detta att du dels får en motor som mår bättre, men också gör att du ser till att risken för en bilbrand minimeras. För det har visat sig från olika studier som bland annat försäkringsbolag har genomfört om bilbränder. Det har visat sig om motorer och utrymmen blivit tvättade, hade antalet bilbränder minskats drastiskt. Dessutom bör du som bilägare inte slarva när det är dags att till exempel ska fyllas på olja, då gäller det att torka bort den olja som har kommit utanför och har börjat rinna ner i motorn direkt.

Leave a Reply

mts_cool