Att byta motorolja

Att byta olja i bilen är något som man måste göra relativt regelbundet, men det är inte något som behöver vara svårt eller krångligt, så länge man vet vad man ska tänka på.

En av de viktigaste sakerna man bör tänka på när man byter olja är till exempel att motorn ska vara varm vid bytet. Det gör nämligen att oljan är mer lättflytande, och även att alla partiklar som finns i oljan följer med ut.

Motor_oilVid själva bytet ska man komma ihåg att öppna oljelocket innan man tar sig ner under bilen. Att ha ett öppet oljelock gör nämligen att oljan rinner ut snabbare. När man sedan väl skruvar loss pluggen på oljetråget måste man vara beredd på att oljan kommer att börja rinna ut på en gång, och att den kommer att vara varm – man bör därför stå redo med någon form av uppsamlingskärl, och vara försiktig.

Något annat man kan ha i åtanke är att det är bra att passa på att byta ut även andra delar när man byter olja – självklart ska man byta oljefilter, men det kan även vara bra att sätta dit exempelvis en ny packning till pluggen.

Om man gör på rätt sätt behöver man inte bli kladdig vid ett oljebyte, men risken är ganska stor att man får olja både på händerna och andra ställen. Det kan därför vara skönt med en ordentlig dusch efter att man har mekat klart. Du kan enkelt köpa en duschkabin som passar i just ditt badrum på Buildor.se, så att du kan njuta av varma duschar efter varje oljebyte.

Leave a Reply

mts_cool