Dragracing

Världens snabbaste motorsport ökar ständigt i popularitet. Många förare som söker spänning och hastighet tävlar i dragracing just för att det går riktigt fort. Sporten har länge varit populär i USA, men även i Sverige går det att titta på och delta i dragracing-tävlingar på flera av Sveriges tävlingsbanor för bilsport. Dragracing går ut på att man på kortast möjliga tid med hjälp av ett fordon ska köra 1/4 engelsk mil (402,33 m). På vissa banor kör man även 1/8 engelsk mil (201,17 m). Från stillastående tävlar, oftast två fordon, om att komma först i mål.

Svensk mästare i USA

Sverige har även skapat ett par stora namn internationellt. Det finns sedan nyligen en särskilt starkt lysande stjärna på dragrace-himlen. Sverige sattes på dragerace-kartan när Jonnie Lindberg vann amerikanska mästerskapet i dragracing år 2015. Ingen annan europé genom tiderna har lyckats med bedriften att slå amerikanerna på deras egen sport, på deras hemmaplan. Svensken från Upplands Väsby, som tog USA med storm, sade att det kändes som en Hollywood-film. Både Jonnie och hans bror Johan tävlar i dragracing i den klass som kallas Top Alcohol Funny Car. Jonnie knep mästartiteln ännu en gång 2016 när han deltog i NHRA-tävlingen som livesändes över hela USA.

Dragracing i Sverige

Det finns flera banor där det regelbundet tävlas i dragracing i Sverige. Exempelvis Mantorp Park, Pite Dragway och Tierp Arena. I Lindesberg har det även invigts en väg som mestadels kommer att användas för dragracing. I Sverige används också gamla flygfält frekvent för bilsporttävlingar. De tävlingarna lockar ofta till sig stora publiksiffror. För den som är intresserad kan man hitta tävlingarna i bland annat Bulltofta, Barkarby, Nyköping och Orsa. Sporten har under lång tid varit på frammarsch i Sverige och populariteten tycks inte avta. Det finns många olika tävlingsklasser och man får börja tävla redan som åttaåring i vissa av dem. Så de som har bensin i ådrorna behöver inte vänta länge på att få börja tävla.

Leave a Reply

mts_cool